Waar Is Ons Bloed Van Gemaakt?
- Broeder Akhturaa
- 2 mei 2019
- 2 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 25 mrt 2020
Bloed is een vloeistof. Deze vloeistof waarvan water de basis is, circuleert door het hele lichaam zodat het lichaam voedingstoffen krijgt en zodat ook bepaalde stoffen afgevoerd kunnen worden. In ons menselijk lichaam stroomt ongeveer 5 liter bloed. Bloed is in principe dus een transportmiddel in het lichaam die allerlei stoffen vervoert.
Bloed bestaat uit:
1. Plasma
2. Witte bloedcellen
3. Rode bloedcellen
Plasma
In het plasma zitten voedingsstoffen, afvalstoffen en koolstofdioxide. Dit is het vloeibare van bloed. Het plasma bestaat uit water, zouten en eiwitten. Plasma helpt bij het transporteren van eiwitten, hormonen en voedingsstoffen naar verschillende cellen in het menselijk lichaam. Zoals groeihormonen die spieren en botten helpen groeien, evenals stollingsfactoren die het bloeden helpen te stoppen bij een open wond. Plasma helpt het lichaam een normale bloeddruk en de juiste bloedvolumehoeveelheden te handhaven.
Witte bloedcellen
De witte bloedcellen elimineren bacteriƫn en andere ziektes die het lichaam binnen zijn gekomen. De witte bloedcellen, oftewel de leukocyten, helpen het immuunsysteem (afweer-systeem) gezond te houden.Van al het bloed in ons lichaam is 1% daarvan de witte bloedcellen. Ons lichaam kan elke dag tot wel 100.000.000.000.000 witte bloedcellen maken. Elke witte bloedcel beschermt ons elke dag tegen dingen die ons lichaam aanvallen.
Rode bloedcellen
Deze cellen zorgen voor het vervoeren van zuurstof. Elke seconde worden er ongeveer 2 tot 3 miljoen rode bloedcellen in het beenmerg geproduceerd en in de bloedsomloop vrijgegeven. De rode bloedcellen leven meestal ongeveer 120 dagen en daarna sterven ze. De rode bloedcellen zijn de meest voorkomende cellen in het menselijk lichaam. Het beschikt over ongeveer 80% van alle cellen in het lichaam. Volwassen mensen hebben gemiddeld ongeveer 25.000.000.000.000 rode bloedcellen in hun lichaam.
De rode en witte bloedcellen worden aangemaakt in het beenmerg. Ze worden hier gerijpt. Zodra ze rijp zijn stromen ze naar de bloedbaan waar het plasma ze zal vervoeren door het lichaam. Het beenmerg is het sponsachtige materiaal dat te vinden is in het binnenste van beenderen zoals de bekken, ribben, ruggenwervels. Het is het orgaan dat in de botten van het lichaam zit. In het beenmerg zitten multipotente stamcellen. Stamcellen zijn weer cellen die constant nieuwe bloedcellen maken.
De kleur van bloed is helder rood doordat het hemoglobinemoleculen en zuurstof bevat. Dit hemoglobinemolecuul is een speciaal eiwit dat in het bloed zit. Hemoglobine zorgt ervoor dat zuurstof (O2) en koolstofdioxide (CO2) kunnen transporteren door het bloed. Bloed met weinig zuurstof ziet er donkerder rood uit. Doordat de aderen onder meerdere lagen weefsel liggen lijkt het bloed blauw als je naar je aderen kijkt.
Comments